zona_umetnosti_01

Zona umetnosti

Subota, 13. Avgust | Vreme: 12-18h | Uzrast: 5+

zona_umetnosti_03
zona_umetnosti_04

Stvaramo nove svetove iz mašte u oku posmatrača.

Kreiramo naš mali kamp, plešemo i slikamo u isto vreme.

Aktivnost 12-14h: streč folija je razvučena između stabala.. Nakon podsticajnog razgovora sa predavačima o prirodi, planinskim predelima, biljkama koje tamo rastu i životinjama koje te predele nastanjuju, deca na streč foliji slikaju planinske pejzaže. Svako dete dobija svoj prostor za rad, paletu sa temperama različitih boja i četkice. Cilj je da podstaknemo dete da naslika sliku sa što više detalja, da se upozna sa alternativnim materijalima koje može koristiti prilikom likovnog stvaralaštva, ali i da uživa, zamišlja i mašta. Providna streč folija ima čarobnu moć, a to je preklapanje i stapanje dečijih radova, zavisno od ugla posmatranja, stvarajući nove svetove iz mašte u oku posmatrača.

Aktivnost 14-16h: deca dobijaju konstrukciju šatora napravljenu od štapića, krep papir različitih boja, raznobojna perca, drvofiks i četkice. Tehnikom papir-maše svako dete napraviće svoj šator. Četkicu umaču u drvofiks, premazuju krep papir (isečen na manje pravougaonike) i postavljaju ga na konstrukciju svog šatora. Cilj je da se papiri preklapaju samo na ivicama, kako bi, kada se lepak osuši, sunčeva svetlost mogla da prolazi kroz šator. Kada celu konstrukciju oblože krep papirom, deca na vrh šatora stavljaju šarena perca. Na kraju ove aktivnosti mogu napraviti zajedničku kompoziciju, staviti sve šatore na jedno mesto i tako napraviti mali kamp, kakav planina Divčibare nikada nije videla.

Aktivnost 16-18h: Predavači su pre radionice pripremili tvrdu ravnu podlogu preko koje su stavili veliki beli papir. Papir je dovoljno širok i dugačak tako da više dece može da hoda po njemu u isto vreme. Predavači podstiču decu da pažljivo slušaju muziku koja dolazi sa stejdža i da pokretima pokušaju da je prate. Da plešu brzo ili sporo, uz njen promenljivi tempo, da se opuste i prepuste. Da bi ova aktivnost bila još zanimljivija, pre nego što stanu na papir, deca će svoja stopala obojiti temperama. Dečiji otisci stopala vodiće nas kroz njihovo iskustvo istraživanja pokreta pod uticajem muzike. Cilj ove aktivnosti jeste da deca otkriju koje emocije muzika izaziva u njima i kako ih mogu izraziti pokretima, kako ritam i zvuk mogu da dovedu do spontanog likovnog stvaralaštva. 

Tim dečijeg ateljea „Zona umetnosti“ 

Jana Zindović, apsolvent osnovnih akademskih studija na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, smer za obrazovanje učitelja. Od februara 2018. godine do danas radi kao predavač na NTC radionicama, koje se bave razvojem dečijeg mozga. Od februara 2018. godine do juna 2021. godine radila je kao asistent u dečijem ateljeu „Mala škola slikarskih veština“. U oktobru 2021. godine otvara svoj atelje za decu „Zona umetnosti“, sa ciljem da proširi program nastave i učenja i deci obezbedi prostor u kom mogu kreativno da se izražavaju, razvijaju sopstvene ideje upotrebom slikarskih materijala i svojim istraživanjem otkrivaju i donose odluke. Od novembra 2021. godine radi na osmišljavanju i realizaciji edukativnih radionica u Svratištu za decu Novi Beograd, u cilju podrške deci u učenju i usvajanju školskog gradiva, razvijanju samopouzdanja i samopoštovanja i vraćanju motivacije za učenjem. Organizator je više likovnih radionica za decu u okviru različitih manifestacija, kao što su Evropska nedelje mobilnosti u Beogradu i Diplomatski teniski turnir za decu pod pokroviteljstvom ambasade Kipra u Beogradu, u saradnji sa Fondacijom Novak Đoković i uz podršku sportske agencije Procon group.  

Andrijana Goronja, apsolvent osnovnih akademskih studija na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, smer za obrazovanje učitelja. Od 2014. godine do 2018. godine radila je u dečijim igraonicama „Spejs“ i „Kutak“, kao animator. Od jula 2018. godine do danas radi kao predavač na NTC radionicama, koje se bave razvojem dečijeg mozga. Od septembra 2018. godine do danas radi kao predavač na NTC dramskim radionicama za razvoj govora, dikcije, motorike. Od 2018. godine redovan je član NTC kampa. Od oktobra 2021. godine radi kao asistent i predavač u dečijem ateljeu „Zona umetnosti” i aktivno učestvuje u stvaranju programa rada ateljea, kao i organizaciji svih njegovih projekata. Već 15 godina član je baletskog studija „Crnjanski“. Pokretač i osnova svega joj je ljubav prema deci. 

Luka Rangelov, student je Visoke škole za komunikacije. Pohađao je školu glume „Studio 1“ (2006 – 2016), voditelj je na raznim manifestacijama, a poluprofesionalno se bavim fotografijom i videografijom od 2018. godine. Od 2016. godine do danas deo je producentskog i logističkog tima Dečijeg kulturnog centra Beograd, sa kojim sarađuje na raznim festivalima kao što su Radost Evrope, Glumijada, Plesni susreti, Svesrpski sabor, FEDEHO.. Od februara 2016. godine do danas radi kao predavač na NTC radionicama, koje se bave razvojem dečijeg mozga, kao i na NTC dramskim radionicama za razvoj govora, dikcije i motorike. Timski je igrač, otvorene i efektivne komunikacije i poseduje dobre  organizacione veštine.