ZIP LINE !!!

70 metara zabave u vazduhu!

U šumi iznad rečice Bela Kamenica, u neposrednoj blizini žičare i ski staze Crni vrh, smesto se jedan – Zip Line. Veoma jednostavan po izgledu, jako uzbudljiv po karakteru. Deca ga obožavaju, odrasli mu ne mogu odoleti.

Upoznajte prirodu iz vazduha! Sa visine! Iz ptičije perspektive!

Nemojte da vam prepričavaju drugi. Otkrijte sami!

AVANTURA PARK !!!

Šumska avantura! Zabavna, uzbudljiva i bezbedna!

Nakon spuštanja zip line-om, šetnja visećim mostovima uz savladavanje  horizontalnih i vertikalnih prepreka.

Za sve hrabre, spretne i odvažne, za decu, ali i odrasle.

ŠARENI ZALOGAJ!!!

 

Pripremite se za vitaminski dan u prirodi! Radionica sirove hrane uz  lepo druženje u pravom ambijentu sa ciljem pronalaženja dobrih rešenja  za trajno zdravlje. Organizatori radionice sugerišu da je sve što nam  zaista treba – tu oko nas, i da je baš takvo kakvo jeste i pozivaju  vas na dva sata zabave, kreativnosti i šarenila koje će vam ispuniti  telo i osnažiti duh.
Na radionici veganske ishrane zajedno ćemo praviti ukusna i  jednostavna jela, različite vrste humusa, smutija, zdravijih slatkiša,  sireva i slično. Pričaćemo o zdravom načinu ishrane i uživati u  degustaciji spremljene hrane. Radionica će se odvijati u grupama od 7  do 10 učesnika.

LUTKICA KAŠIČICA !!!

 

Najšareniji program festivala – kome se pored dece mogu priključiti i odrasli! Izrazite svoju kreativnost osmišljavanjem izgleda lutkica-kašičica!

Sve smernice za izradu preneće vam Aleksandra Maksimović, koja se izradom lutaka bavi od 2010. godine, i njeni pomoćnici. Materijale – drvene kašičice, vunicu, trakice, perlice, dugmiće – obezbeđujemo mi! Lutkice se mogu poneti kući kao suvenir sa MMF-a i mogu se koristiti  kako u igri, npr. u pravljenju kućnog teatra, tako i kao ukras.

Mame i tate, dovedite vašu dečicu na ovu sjajnu radionicu koja će se  održati na otvorenom prostoru, na čistom vazduhu, u borovoj šumici  pokraj ski staze!

KARUM !!!

Igra je poreklom iz Indije, igra se na tabli i slična je bilijaru, vazdušnom hokeju i karlingu. Mogu je igrati svi. Želja reprezentativaca i članova Karum kluba Valjevac je da se što više ljudi upozna sa ovom igrom, zavoli je i dobro se zabavi.

Znate li lično nekog reprezentativca Srbije? A ceo tim?

Festival je sjajna prilika da upoznate reprezentativce Srbije u igri Karum i da od pravih profesinalaca Kaрум Клуб Ваљевац / Carrom Club Valjevac naučite sve fazone!

STRELIČARSTVO !!!

Spremite se za drugačije čitanje legende. Budite Robin Hud u epizodi „Pobedi sebe”! Naučite sve o umetnosti odapinjanja strele i saznajte zašto se streličarstvo smatra plemenitim sportom. Pobediti samog sebe glavni je izazov ovog poligona.

Pred tobom je meta. Uz tebe su luk i strela. Proveri. Pobedi sebe. Izazovi druge.Streličarstvo, sport i zabava – za precizne, strpljive i uporne.

ORIJENTIRING !!!

Izgubite se u šumi, na livadi, pored potoka! Pronađite svoj položaj na karti, orijentišite se pomoću terena, objekata i kompasa. Napravite plan, izaberite put i dojurite do cilja! Dva izazova: Lavirint i Potraga za blagom.

Divčibarski kaleidoskop – Cilj radionice je da deca kroz igru i primenu različitih likovnih tehnika, a uz pomoć predavača, na nov način otkriju svoje okruženje, društvo i prirodu i nauče nešto o umetnosti. Deca će tokom radionice crtati, slikati i praviti skice od materijala iz prirode.

NA PIVU SA NAUČNIKOM!!!

Znate kako razgovori mogu lepo da teku uz točeno pivo i odlične sagovornike? Tri predavača i tri predavanja na ovogodišnjem stejdžu: Na pivu sa naučnikom – na temu: AEROZAGAĐENJE!

PREDAVANJE 1:
PREDAVAČ: Tomica Mišljenović, asistent na Katedri za ekologiju i geografiju biljaka, Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.
TEMA: Kvalitet vazduha u Srbiji – Da li znamo šta udišemo?
OPIS: Izvori aerozagađenja u svetu i u Srbiji. Kako se vrši monitoring kvaliteta vazduha, koji parametri se prate, gde i kako su ti podaci dostupni? Kakvi su trendovi u kvalitetu vazduha u Srbiji poslednjih godina sa posebnim akcentom na Valjevo i neposrednu okolinu. Koje mere prosečan građanin Srbije može da preduzme kako bi poboljšao kvalitet vazduha u svojoj okolini?

PREDAVANJE 2:
PREDAVAČ: Anđelka Isaković, lekar, doktor medicinskih nauka, asistent na Katedri za medicinsku i kliničku biohemiju, Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.
TEMA: Aerozagađenje i zdravlje – šta to dišemo osim kiseonika?
OPIS: Zašto uopšte moramo da dišemo, tj. zašto je ljudima potreban kiseonik sa biohemijskog i fiziološkog stanovišta. Kako različite vrste aerozagađenja utiču i na kojim sve nivoima na ljudski organizam. Do kojih to sve bolesti direktno i indirektno zagađeni vazduh može da dovede, uz napomenu kako utiče na decu, kako na odrasle, kako na stare, i zašto je to sve problematično.

PREDAVANJE 3:
PREDAVAČ: Romana Madić, projektni inženjer u holandskoj kompaniji Green Trust Consultancy, ekspert iz oblasti energije vetra i obnovljivih izvora energije.
TEMA: Energija vetra kao obnovljivi izvor energije.
OPIS: Upotreba obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije sa akcentom na energiji vetra i osvrtom na trendove i tendencije u svetu danas.

Da li uživate u čistom vazduhu i planiskom povetarcu? Da li volite prirodu i želite da je zaštitite? Ako je odgovor da, onda nam se pridružite u jednom opuštenom razgovoru gde će nam grupa naučnika pričati o tome kako se vazduh zagađuje i na koji način možemo zaštiti ovaj najbitniji resurs planete Zemlje. Dođite i saznajte kako možemo da spasimo našu planetu!

YOGA!!!

U predivnom planinskom ambijentu Divčibara posetioci festivala imaće priliku da kroz ovaj program direktno iskuse jedan od zakona univerzuma – uzrok i posledicu. Ojačaj telo i um. Oseti unutrašnji mir i sklad. Vežbaj, diši, meditiraj, oseti dobrobiti direktnim iskustvom.

PAPIROLOGIJA!!!

Kreativni kutak u kome će najviše uživati naši najmlađi posetioci.  Papir – lepak – makaze i krećemo u seckanje, savijanje i  lepljenje  raznobojnih maski od papira! Obezbedite sebi novi “look” tokom festivala!

KONTAKT IMPROVIZACIJA!!!

Ko je za ples? Ali jedan onako baš poseban…

Pridružite se radionici Kontakt improvizacija koju organizuje Zouk Muse – internacionalni instruktori latino plesa Sara Vuletić i Sandeep Samuel!

Zouk je ples koji se izražava kroz različite pravce muzike i pruža slobodu pokreta. Fokus ove radionice je kontakt improvizacija kroz zouk ples kao osnovu. Otvorena je za sve nivoe i starosne grupe, a cilj je postizanje osećaja relaksacije i prepuštenosti kreativnom pokretu kroz muziku.

Čekamo vas na čistom vazduhu – u šumskom ambijentu – na BUKVA STAGE-u!

TELO KAO INSTRUMENT!!!

Radionica Telo kao instrument – za sve koji vole kretanje, igru, ples i muziku – i fenomenalni Ana Vrbaški – pevačica, pozorišni izvođač, kompozitor i Marko Dinjaški – bubnjar, perkusionista, pozorišni izvođač! Gledaćemo ih i na main stage-u, u okviru projekta Alice in WonderBand  sa koncertom/predstavom “Da i Re, telo kao instrument”, a zajedno sa njima učestvovaćemo u ovoj posebno zanimljivoj radionici koju osmišljavaju specijalno za nas.

Telo kao instrument kombinuje body percussion tehniku – sa pevanjem i tehnikama savremenog pozorišta. Radionica se, kroz različito koncipirane vežbe i igre, bavi sinhronizacijom i koordinacijom mentalnih i fizičkih kapaciteta, disanjem, koncentracijom i muzičkim veštinama.

Povedi nekog tebi dragog – partnera, prijatelja ili prijateljicu –  razmrdaj čula!

PLANINA KAO SKULPTURA!!!

Divčibare – čist vazduh, prijatna klima i predivni krajolici – biće idealan ambijent za održavanje jedne vajarske radionice u vreme festivala!

Najmlađi polaznici i drugi zainteresovani biće u prilici da reaguju na neposredno okruženje sopstvenom kreativnošću. Mentor radionice – Nikola Romanović – akademski vajar, dizajner enterijera, scenograf i mentor brojnih likovnih radionica, pomoći će vam u realizaciji radova od gline, crteža na papiru, obradi materijala koji se zateknu u prirodi, odabiru ready-made objekata, ali i izradi kratkih filmova i fotografija vezanih za skulpturalnost u prirodi.

Vidimo se u divčibarskoj šumi – stvarajući zajedno umetnost, otkrivajući talente i praveći nove uspomene!

KEZZ – LIVE LOOPING!!!!

Tamara Ristić – Kezz, kantautorka i live looping umetnica koja stvara
muziku koja je mešavina elektronske, rok i izvorne muzike mnogih krajeva – ovom prilikom otkriće nam čari samostalnog nastupa, kao i na koji način možete da ga obogatite i unapredite korišćenjem uređaja – looper.

Looper je uređaj koji se zasniva na snimanju, reprodukciji i repeticiji kratkih melodijskih linija. Pored upoznavanja sa samim uređajem, Kezz će sa nama podeliti iskustvo pravljenja aranžmana koji se u live loopingu dosta razlikuju od onih na koje smo navikli, i napraviti kratak pregled aplikacija koje mogu da doprinesu kompleksnosti samog zvuka, ali i izvođenja.

Priključite se Live looping radionici na BUKVA stage-u i saznajte sve “tips & tricks” od prave majstorice u ovoj oblasti!

AERO MODELARSTVO!!!!

Propratni program festivala – sa zemlje, ali i iz vazduha!

Aeroklub Valjevo osnovan je 1933. godine. Od tada do danas kroz klub je prošlo hiljade modelara, jedriličara, padobranaca i motornih pilota. Na Mountain Music Fest-u RC (*RC – radio control) modelari upoznaće vas sa svojim ručno pravljenim RC modelima i njihovim karakteristikama, a modele ćemo posmatrati i u letu! Ovim programom Aeroklub Valjevo približiće nam modelarstvo kao granu sporta i najaviti uvođenje modelarske sekcije pri valjevskim školama koje je planirano za oktobar ove godine.

18. avgusta – ski stazom lete avioni!
Da, da … onako festivalski.. u ritmu muzike za ples!