D ivčibare su planinsko turističko mesto na planini Maljen u Zapadnoj Srbiji. Divčibare su visoravan koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe i Golupca do Kraljevog stola i Velikog brda. Prosečna nadmorska visina Divčibara iznosi prijatnih 980 metara, dok je najviši vrh Kraljev sto sa 1104m. nadmorske visine. Sa svih ovih vrhova pružaju se neverovatni pogledi na okolne Valjevske planina, poput Medvednika, Povlena, Jelove gore, Jablanika…. U zavisnosti od vremenskih prilika i vidljivosti ponekada pogled može dopreti i do Kopaonika, Zlatibora, Tare, Zvijezde, Golije, pa čak i do neverovatnog masiva Durmitora.

Visoravan je dobila stari slovenski naziv Divčibare iliti devojačke bare u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila, u nabujaloj Crnoj kamenici. Svi u okolini bili su potreseni ovim događajem pa su simbolično ove predele, pokraj reke Crne kamenice počeli da nazivaju „devojačke bare“ što se vremenom, polako spojilo i dobilo konačni naziv Divčibare. I pored ovog imena, i legende koja je prati, Divčibare nisu opasna planina već, naprotiv veoma pitoma.

Divčibare imaju blagu i prijatnu planinsku klimu. Klima Divčibara je umereno kontinentalna,leti suva  a zimi sa dosta padavina.Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni celzijusa, sa toplijom jeseni od proleća. Prosečna letnja temperatura ne prelazi 22 stepena celzijusa.Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Divčibare imaju 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, zime obiluju kristalnim snegom puna 4 meseca.

 

Jedan od glavnih faktora koji utiče na vazduh Divčibara, te ih čini vazdušnom banjom, jeste sam geografski položaj na kojem se susreću vazdušne mase sa Karpata i iz Panonske nizije i one iz Mediterana, te je to glavno objašenjenje za toliko prisustvo joda u vazduhu. Posebno blagotvorno deluje na ljude koji imaju problema sa bronhitisom, astmom, anemijom i poremećajima autonomnog nervnog sistema kao i osobama koje pate od alergija ili nekih drugih problema sa disajnim organima.Klima koja vlada ovim prostorom doprinosi celokupnom stanju organizma i jačanju imuniteta pa je zbog toga mnogi nazivaju fabrikom crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući ruži vetrova Divčibare su jedinstvena vazdušna banja u kojoj se ljudski organizam oporavlja četiri puta brže od kardiovaskularnih oboljenja, plućnih bolesti i oboljenja krvi.

 

D ivčibare su planinsko turističko mesto na planini Maljen u Zapadnoj Srbiji. Divčibare su visoravan koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe i Golupca do Kraljevog stola i Velikog brda. Prosečna nadmorska visina Divčibara iznosi prijatnih 980 metara, dok je najviši vrh Kraljev sto sa 1104m. nadmorske visine. Sa svih ovih vrhova pružaju se neverovatni pogledi na okolne Valjevske planina, poput Medvednika, Povlena, Jelove gore, Jablanika…. U zavisnosti od vremenskih prilika i vidljivosti ponekada pogled može dopreti i do Kopaonika, Zlatibora, Tare, Zvijezde, Golije, pa čak i do neverovatnog masiva Durmitora.

 

V isoravan je dobila stari slovenski naziv Divčibare iliti devojačke bare u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila, u nabujaloj Crnoj kamenici. Svi u okolini bili su potreseni ovim događajem pa su simbolično ove predele, pokraj reke Crne kamenice počeli da nazivaju „devojačke bare“ što se vremenom, polako spojilo i dobilo konačni naziv Divčibare. I pored ovog imena, i legende koja je prati, Divčibare nisu opasna planina već, naprotiv veoma pitoma.

 

D ivčibare imaju blagu i prijatnu planinsku klimu. Klima Divčibara je umereno kontinentalna, leti suva  a zimi sa dosta padavina. Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni celzijusa, sa toplijom jeseni od proleća. Prosečna letnja temperatura ne prelazi 22 stepena celzijusa. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Divčibare imaju 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, zime obiluju kristalnim snegom puna 4 meseca.

 

Jedan od glavnih faktora koji utiče na vazduh Divčibara, te ih čini vazdušnom banjom, jeste sam geografski položaj na kojem se susreću vazdušne mase sa Karpata i iz Panonske nizije i one iz Mediterana, te je to glavno objašnjenje za toliko prisustvo joda u vazduhu. Posebno blagotvorno deluje na ljude koji imaju problema sa bronhitisom, astmom, anemijom i poremećajima autonomnog nervnog sistema kao i osobama koje pate od alergija ili nekih drugih problema sa disajnim organima. Klima koja vlada ovim prostorom doprinosi celokupnom stanju organizma i jačanju imuniteta pa je zbog toga mnogi nazivaju fabrikom crvenih krvnih zrnaca. Zahvaljujući ruži vetrova Divčibare su jedinstvena vazdušna banja u kojoj se ljudski organizam oporavlja četiri puta brže od kardiovaskularnih oboljenja, plućnih bolesti i oboljenja krvi.